Avatar Adi Da Samraj

‘levenskunstenaar’, Spiritual Master; radicaal en onconventioneel

Af en toe zijn er spiritueel gerealiseerde mensen, die ons geheimen over de realiteit en de waarheid onthullen. Avatar Adi Da Samraj (1939-2008) wijdde zijn hele leven aan het ontdekken, het laten zien en spiritueel overbrengen van de allerhoogste waarheid. 

Reality Itself Is Always Already the Case

In de Oosterse traditie is bekend dat alles wat je hoeft te doen bij een Meester, is bij hem of haar zijn. Dat wordt ‘Darshan’ genoemd: het ‘zien’ van de Meester. Met je ogen, maar ook met je hart. Je resoneert dan mee zoals een stemvork met een gelijkgestemde stemvork. De meester is een levend voorbeeld voor zijn studenten. Wat hij gerealiseerd heeft, ‘straalt’ af op zijn studenten en inspireert ze. Dat proces is al zo oud als de weg naar Rome. Zelfs in het Nederlands zeggen we ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet’.’ En, zoals hierboven, zou je de relatie met een Meester ook kunnen omschrijven als een vorm van resoneren met zijn vibratie. Als in dit proces de student geraakt is door de Meester dan ontwaakt zijn eigen motief om ook zo te leven of te zijn. Dat is zijn antwoord op de momenten van ontwaken. Hij ziet dat hij daarvóór, en soms ook nu nog, ‘in slaap’ was verzonken, geïdentificeerd met de oude toestand van functioneren. Dat betekent dat de student inzicht wil en moet hebben in zijn oude patronen. Hij moet en wil deze patronen vervangen door de nieuwe die horen bij hetgeen hij gezien en gevoeld heeft en die er een uitdrukking van zijn. Dit is de weg of de praktijk gebaseerd op het ‘vergezicht’ dat door de Meester getoond is. In die zin is het ‘vergezicht’ altijd plotseling en net als het wakker worden uit een droom. Nu was je in je droomwereld, dan was je wakker en zag dat wat je net voor ‘waar’ aannam een illusie was. Het gaan leven op basis van het ‘vergezicht’ dat je krijgt kost tijd omdat oude patronen sterk ingeslepen zijn en fungeren als overlevings-mechanismen van het oude gezichtspunt.
In deze weg of praktijk die de Meester wel ‘Werkelijkheidsweg’ noemde – Reality Way – is het ‘zien’ van de Meester in levende lijve of in meditatie van groot belang. Hier haal je je ‘inspiratie’ uit en daarna volgt dan de weg van zelfinzicht, hoe zitten je patronen in elkaar, en de praktijk van een ‘juist’ leven van een nieuw gedrag gebaseerd daarop. Dat is je ‘verantwoordelijkheid’.
Naar het boek van Frans Bakker, ‘Met de billen bloot’.

De documentaire Conscious Light biedt een diepgaand inzicht in zijn leven en wijsheid en zijn inzet om spirituele realisatie voor iedereen en altijd mogelijk te maken.

Kijk op: www.consciouslightfilm.nl voor meer informatie en voorstellingen.

Bevrijd jezelf van het geobjectiveerde bestaan, van de kennis die suggereert dat je een onafhankelijk bestaand ‘iemand’ bent. Geloof niet in je eigen gezicht. Wees alleen zichtbaar voor anderen. Wil niet ‘gezien worden’. Dan kun je stralend overkomen, alleen als je het vergeet, als je alle reflecties door kennis en ‘begrijpen’ opgeeft en ‘gezichtsloos’ wordt, met alleen nog het lichaam aanwezig, alle wezens kennend, niet van ‘gezicht’ maar vanuit het hart, zonder ‘waarnemen’, weliswaar gereflecteerd in het ‘gezicht’ maar zonder ‘kennis’. Dan, en dan alleen, kun je ‘Goddelijk’ worden in je doen en laten en als zodanig herkend worden door je medemensen, zonder ‘zelf-bewustzijn’. 
Adi Da Samraj